donderdag 12 april 2012

Onze held deel 1

Jinx kamt al enige tijd met een probleem. Hij heeft al ruim een jaar last van rood tandvlees en later ook rode slijmvliezen. Hierdoor had hij flinke pijn en kon hij vaak niet eten. Het werd eigenlijk als maar erger en er hebben verschillende behandelingen plaats gevonden. In het begin kon Jinx het af met een ab (antibiotica) kuurtje i.s.m. pijnstillers ondertussen heeft nog een gebitsreiniging plaatsgevonden en is een kies eruit gehaald. De tandarts constateerde toen dat het geen FORL was.  Hij ging zich verdiepen in de materie om een goede diagnose en behandelplan te kunnen (op)stellen. De periodes van rood tandvlees/wangslijmvlies volgde zich ondertussen steeds sneller op. AB was niet meer afdoende en er werd voor zwaarder geschut gekozen: de Prednison. Het vreselijk slechte medicijn dat zo slecht is voor de nieren en kan zorgen voor suikerziekte. Je voelt je tegen de muur gezet en bent blij dat er nog iets is wat kan zorgen dat je kat weer pijnvrij is en kan eten. Dus met tegenzin pak je het aan. De Prednison sloeg elke keer vreselijk snel aan. Na 3 dagen was Jinx verlost van zijn pijnlijke bekkie. Op die momenten voelde het bijna als een wondermiddel. Na de eerste kuur Pred werd de diagnose Gingivitis-Stomatitis gesteld. Volgens onze dierenarts een ziekte die niet te genezen valt en op 2 manieren te onderdrukken is: Prednison kuren of een bepaalde spuit met medicatie die nog in een testfase zat en niet al te goede resultaten gaf tot nu toe.

Zo begonnen de kuren Prednison elke keer. Ondertussen begon ik me in te lezen en informatie in te winnen. Al snel kwam ik de website tegen van de dierenkliniek in Utrecht (http://www.dierengebit.nl/kat-slijmvliesproblemen.html).  Hier werd geschreven over een extractie van alle kiezen als behandeling. Deze informatie heb ik meteen gedeeld met mijn dierenarts. Deze gaf aan het door te nemen en nog steeds bezig te zijn met het verdiepen in de tandheelkunde. De maand erop zou hij nog een studie hebben erover en Jinx als casus in te brengen. Nou dat gaf me een heel goed gevoel. Met een gerust hart zijn we die controle dag naar huis gegaan.

Ruim 2 maanden later stonden we weer met Jinx op de stoep. Het was weer zover. Spuiten erin, kuren mee en bespreken wat er uit de studie gekomen was. Slecht nieuws helaas. De dierenkliniek in Utrecht dacht zo de ziekte te genezen, maar op lange termijn bleek het zinloos te zijn. Alle hoop leek verloren. Het zou een leven zijn die zou bestaan uit kuren prednison en later zelfs steeds vaker kuren tot hij volledig afhankelijk ervan zou worden. Ondertussen had ik ook een topic op het forum Kattenplaza gezet waar heel wat reacties opkwamen. Zo kwam ik er ook achter dat Silvana (die ik wel al kende) haar kat Oxana haar kiezen ook heeft laten trekken, omdat ze met hetzelfde probleem kampte. Haar Oxana was sindsdien helemaal genezen. Ook soortgelijke reacties volgende van andere Kp'ers. Er volgende weer een telefonisch gesprek met mijn dierenarts die voet bij stuk hield dat dit geen behandelwijze was voor Jinx zijn aandoening. Als het wel zo zou zijn had hij het al lang gedaan.

Daar sta je dan in een tweestrijd. Ik heb altijd het volste vertrouwen in mijn dierenarts en hij zou het toch wel weten? Tot ik na een maand na de laatste kuur weer zat met een kat die verging van de pijn. Bij het bekijken van zijn mond schrok ik. Het was erger dan ooit. Nu was zelfs zijn halve gehemelte rood van kleur. Dit kon zo niet langer. Ik moest voor mijn gevoel verder hiermee.

Ik hoorde de geweldigste verhalen over de tandheelkundige specialist dr Knaake dus die was degene die me uitsluitsel zou moeten geven. Ik kon niet mailen, maar alleen bellen. Vreselijk vond ik dat. Ik heb namelijk echt een hekel hieraan, maar goed alles voor Jinxie. Dr Knaake gaf gelukkig aan dat extractie wel de juiste behandelwijze was en dat dit eigenlijk z.s.m. zou moeten plaats vinden. Jinx had nu eigenlijk constant last van een pijnlijke bek. De prijs van de behandeling was erg hoog, maar samen hebben we daar afspraken over gemaakt en is de datum van de operatie vastgesteld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten