donderdag 12 april 2012

Onze held deel 2

Gister was het dan eindelijk zo ver. Jinx zou geopereerd worden om voor altijd van zijn pijnlijke mondje verlost worden. Eindelijk weg met die stomme Gingivitus Stomatitus!

Eergister heb ik (zoals ik dat altijd trouw doe) Jinx voorbereid op de dag die ging volgen. Ik leg uit wat er gaat gebeuren stap-voor-stap. Ergens zegt me iets dat ze het begrijpen en fijn vinden.
Normaal gilt Jinx zodra hij in de auto ergens heen moet. Een gil die je door merg en been gaat. Hier hadden we ons ook op  voorbereid. Ruim een uur gegil...

Maar dit verliep heel anders. Jinx was enorm relaxed. Hij heeft al die tijd heerlijk in zijn mandje gechilled en zich laten aaien. Na 1 uur en 10 min waren we er. Een dierenkliniek in een prachtige bosrijke omgeving. Binnen hing een heerlijk rustgevende sfeer en de mensen waren allemaal erg vriendelijk. Dr Knaake had een drukke dag. Er waren nog twee mensen voor ons aan de beurt. Ruim 30 minuten later dan afgesproken was het onze beurt. Jinx mocht meteen mee naar de operatieruimte. Daar werd hij door mij uit de bench gehaald en vriendelijk begroet door de da. Al kroelend praatte hij rustgevend tegen Jinx. Voor ik het doorhad pakte de assistente Jinx vast en kreeg hij zijn narcose. Hier schrok hij enorm van. We hebben hierna afscheid genomen en ik heb hem zelf in zijn bench gezet.

Anderhalf uur later werden we weer verwacht om hem op te halen.
Wachten duurt vreselijk lang als je zenuwachtig bent. Om kwart voor vier zaten we weer ongeduldig in de wachtkamer. Gelukkig kwam Dr. Knaake snel en vertelde hoe het gegaan was. Alles was goed verlopen zonder complicaties. Hij vond dat we er nog snel bij waren en verwachte volledige genezing. Jinx had morfine op waardoor hij zich een beetje gek kon gedragen en ook andere bijwerkingen werden besproken. Ik kreeg een brief mee waar de nazorgpunten duidelijk op vermeld waren. Ik moet bijvoorbeeld minstens 5 dagen lang Novacam (pijnstiller) toedienen .  Hij heeft een ab spuit gehad die 2 weken werkzaam is dus ab hoef ik niet toe te dienen. 10 dagen lang moet zijn dieet bestaan uit gekookt vlees (kipfilet, koolvis of runderhart).  Toen werd Jinx gehaald. Hij had net een infuus gekregen om de narcose uit zijn lichaam te spoelen. Hij zag met zijn half slaperige kop ons meteen. Zijn pupillen waren gigantisch, zijn tong hing uit zijn mond, maar je zag dat hij enorm blij was dat we er waren. De assistente deelde me mee dat ik thuis meteen het verbandje van zijn poot moest halen, die er zat vanwege het infuus. Ik kon geen verbandje zien in eerste instantie tot ik ineens iets blauws in de bench zag liggen. Hetzelfde moment zag Jinx het ook en beet er fanatiek in. Meneer had dus zelf al met een slaperige kop binnen een paar seconde het verbandje verwijderd (hihihi).


 
In de auto op de weg terug bleef Jinx maar contact zoeken met mij en merkte ik ook goed wat de Morfine deed. Hij staarde soms naar dingen die er niet waren. Onderweg heeft hij zijn blaas ook geleegd. Thuis heb ik hem meteen in de slaapkamer gezet en toen ik de bench opende rende hij meteen onder het bed (niet echt Jinx-like), hierna rende hij onder de tafel waar hij ruim een half uur naar zijn kikkertentje heeft lopen staren. Hij was dus goed stoned! Uiteindelijk is hij op die plek ook in slaap gevallen.
Hij heeft een tijdje bang op mij gereageerd (geen idee waarom). Leroy was wel helemaal geweldig en die heeft  honderd duizend kopjes gehad. Na een tijdje sprong hij op bed en was ik ook weer helemaal leuk. Rond een uur of 10 sprong hij ineens van bed en rende richting keuken. Dit was mijn teken om hem zijn gekookte kip te laten proberen. Ik heb de kipfilet versnipperd en meneer at met smaak zijn bord leeg en wilde meer.  Omdat hij heel goed wakker was en niet misselijk meer was heeft hij verspreid over de avond ruim 300 gram kipfilet verorberd. Buikje was vol en tevreden kwam hij weer tussen ons in kruipen. Zo zijn we allemaal heerlijk in slaap gevallen. 



Vanmorgen om 6 uur moest Leroy werken. Jinx was nog steeds heerlijk vrolijk en had weer goede honger. Hij heeft weer een halve kipfilet op en kwam daarna weer uitbuiken op bed. Omdat het zo goed ging mocht eindelijk de groep weer bij hem. 
Rataplan ontfermde zich meteen om de ‘zielige’ Jinx door hem voorzichtig te benaderen en zijn hoofd voorzichtig te wassen. Jinx vond het heerlijk! Ondertussen snuffelde Blue voorzichtig aan hem, Aytekin zat in de bench en Ed liep ook overal te snuffelen. Toen Rata en Blue bij Jinx wegliepen, liep Aytekin naar hem toe. Blijkbaar vond die het een beetje spannend, want hij ging op een afstandje zitten en sloeg met zijn poot op Jinx zijn hoofd. Jinx kan gelukkig enorm veel van die gekke druktemaker hebben en knipperde met zijn ogen na hem. Nadat iedereen geneusd had kwam  weer onze balkonduif op bezoek. Vijf katten spurten naar het raam en hebben het smakelijke hapje al kwijlend bekeken.  Ze hebben net in 2 groepen apart gegeten, omdat Jinx absoluut niks anders mag dan zijn gekookte vlees en mee wil eten met de rest en de rest natuurlijk Jinx zijn eten ook wel graag zou hebben.  Er is niks meer te merken dat Jinx een operatie begaan heeft en Jinx is bij deze mijn held!

12 opmerkingen:

  1. Jullie liefde voor Jinx spreekt uit je verhaal, prachtig.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. fijn dat het zo goed gaat! geef hem ook maar een dikke knuffel van ons ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat fijn, ik ga morgen weer met mijn fiv katertje naar de DA. Hij heeft hetzelfde als jou Jinx. Ik hoop dat mijn dierenarts ook wil ingrijpen, want Rico is een fivkatje en heeft la aids verschijnselen.Ik vind het zo zielig hij heeft zo,n pijn in zijn bekje en het komt steeds weer terug. We hebben nog geen prednison gedaan, maar dat is ook erg slecht voor Fiv katjes. Fijn dat jou Jinx er vanaf is. Groetjes, Lenie Wijs.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Oh Lenie als jouw dierenarts niet ingrijpt kun je altijd nog zelf een specialist inschakelen net zoals ik gedaan heb. Zoals ik al in de blog gezet heb blijken deze katten gewoon 24/7 pijn te hebben, zelfs als wij niks zien. Dus het is echt van belang dat er vroeg ingegrepen wordt ook om de kans op terugkeer te verminderen. Onwijs veel sterkte en beterschap voor jullie Rico!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dankjewel Paola voor je snelle reactie,

    De dierenarts vanmorgen gebeld en hij gaat ingrijpen. Straks krijgt Rico nog een antibiotica en dan plannen we direct de operatie.Ik wil echt alles doen om dit weg te krijgen, maar omdat Rico aids heeft is het geen garantie dat het weg blijft, maar ik wil ècht alles proberen. Dit is zo hartverscheurend. Waar ik wel bang voor ben zijn de hoge kosten, maar durf het niet aan de dierenarts te vragen, want laat het toch wel doen! Kan jij me een schatting geven? Ik ben zo verdrietig en hoop echt dat het helpt.Ik heb nog een aidskatje thuis, maar Jessie heeft nog nergens last van gelukkig, is wel van slag omdat zijn broertje niet meer speelt met hem.

    Dankjewel nogmaals voor je steunende woorden.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Geen dank hoor ik hoop ook echt dat ik meer katten veel leed bespaar met ons verhaal. Ik was bij de specialist bijna 600 euro kwijt voor consult, extractie van alle kiezen, narcose, pijnstiller (spuit), foto's (checken voor eventueel achtergebleven wortelpunten), ab (langwerkende spuit) en pijnstiller (novacam voor thuis). Hier zit alle nazorg ook bij inbegrepen (nacontrole eventueel, mailcontact of telefonisch contact na afloop)

    Voor Aidskatten is de kans op terugkeer volgens mij iets groter. Je zou eventueel gratis dr Knaake kunnen bellen voor informatie. Je hoeft hierna NIET bij hem te laten behandelen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Vanmorgen geweest naar mijn dierenarts..Hij heeft voor nu Rico een ab(langwerkende spuit) gegeven en ook een pijnstiller voor 2 dagen (ook een spuit).Verder nog pijnstillers in tabletvorm, daar begin ik zaterdag mee.,novacam heb ik al thuis..maandag gehaald maar bijwerkingen kunnen braken zijn. En Rico heeft gisteren een paar maal gebraakt, we weten niet of het van de novacam komt, of dat zijn nieren aan het uitvallen zijn. Daarom even de tabletten om aan te zien hoe hij daar op reageert.Ik heb wel de stoute schoenen aan getrokken en gevraagd wat het gaat kosten als bij de extractie van alle kiezen. Hij komt uit op 250 euro voor alles ook de foto,s/ ab/ pijnstillers ect..,kan ook nog minder zijn maar niet meer!Hij denkt een uur werk te hebben. Alleen de nacontrole moet ik dan nog een keer voor betalen, maar een consult kost 22 euro bij hem dus hij is echt de duurste niet, en heel erg goed. Ik heb al mijn katjes bij hem gehad,dus vertrouwen is er wel. Vanmorgen was ik 70 euro kwijt voor een consult en de ab spuit, de pijnstillerspuit en de tabletten. Ik kreeg een blikje speciaal vlees voor Rico mee van hem, hoefde ik niet te betalen.Ik ben gerustgesteld nu, je leest zoveel rare verhalen over dierenartsen met mega prijzen voor extracties, maar ook voor consulten. Misschien komt het omdat ik in een dorp woon (bilthoven). Ook zei hij dat het weer terug kan komen bij aidskatjes maar dat het ook verlichting kan brengen. Ik ga het doen, dit is het laatste wat we kunnen, Rico zit al in fase 4 en in fase 5 komen ze al te overlijden. Hij was er echt erg aan toe vanmorgen, maar nu eet hij weer en hing zelfs weer in de krabpaal. Dus maar hopen dat hij volgende week sterk genoeg is. Woensdag word ik gebeld hoe het gaat met hem. Dus duimen maar voor mijn lieverd! Hartelijke groetjes, Lenie.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. En heel erg bedankt nogmaals voor je reactie en je hulp.Ik heb er echt veel aan!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hallo Paola,

    Even een update van Rico. We zijn inmiddels 2 weken verder, en alles is heel erg goed gegaan.Operatie is heel goed verlopen,eigenlijk hetzelfde als jij hierboven beschreven hebt van Jinx. Wachten duurde lang, ik was misselijk van nervositeit. Alles ging perfect. Om 18.00 uur mocht ik hem halen, en na 20.00 mocht hij eten mits hij gedronken had. Hij heeft alles braaf gedaan zoals het moest, en na 20.00 uur hebben we hem zacht voer van de dierenarts gegeven, dat had ik mee gekregen. Alles verliep goed na die tijd, en Rico ruikt niet meer uit zijn bekje en eet weer alles, het tandvlees is goed geheeld en roze. Nu maar hopen dat het wegblijft het is toch een kwetsbaar katje met aids, maar tot zover ben ik blij dat we het gedaan hebben. Dit wilde ik je toch even vertellen..ik heb veel gehad aan het verhaal van Jinx. Gaat het nog steeds goed met hem? Ik hoop het zo.

    Hartelijke groetjes,

    Lenie.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hoi Lenie,

    Wat een super nieuws! Het wachten is inderdaad zenuwslopend, zeker als je al een kat hebt die kwetsbaarder is. Weer een kat geholpen door het verhaal van een ander. Geweldig dat internet bestaat!

    Hier gaat alles nog perfect en is Jinx zelfs begonnen met het knagen aan botjes. Blijkbaar is het ineens wel lekker en het lukt hem nu ook nog.

    BeantwoordenVerwijderen